2014年2月5日星期三

粵語大魔頭





敬啟者

呢套教育局製作,名叫「驚心動魄(粵普比較之二)」。片中除咗粵語大魔頭之外,講粵式普通話都係賊人,似乎有件嘢將粵語定為邪惡軸心!

究竟係我太敏感?抑或諗得太多?

無論如何,而今細佬急需一位好相與既普通話老師,學做一個普通人,以便逃避一場語言獄,謝謝!


心急人上



世界奇妙物語:23分鐘之奇蹟,又係時候重溫啦!「驚心動魄(粵普比較之二)」一片,含有以下邊樣技巧 (可多於一項),不過答中無奬!

註:以下出自siteelstink
技巧:
塑造形象(和藹可親、神、供給一切者)
扭曲價值觀(混淆詞義、錯誤類比、偷換概念etc.)
排他(群眾壓力)
無視(轉移注意力)
利誘(物質、權力)
最厲害的是讓反對者得到權力並扭曲其立場,在群眾壓力(讚賞、鼓­勵)下將其洗腦,宣揚「要是你放棄,自然有別人頂替,你的力量微­不足道,放棄權力來換取堅持不值得」

7 則留言:

  1. 我記得細個果時都冇咁多呢d 教普通話的教育電視.......世界真是變了.....

    回覆刪除
    回覆
    1. to: JOHN Lai
      好似而家啲學校好多係普教中

      刪除
    2. 咁真係大件事啦......我們的下一代......唉.....

      刪除
  2. 成兩個月沒有新文章了.....沒什麼事嗎?.....支持您呢 ^^

    回覆刪除
    回覆
    1. to: JOHN Lai
      自己有點忙,而且見到網誌有萬多個垃圾留言,有點逃避的心態,哈哈!希望四月會出到新文章!不好意思!

      刪除
  3. here are you ~ two month no show ~

    回覆刪除
    回覆
    1. to : damon fong
      It's too busy & my blog have over 10,000 junk messages!
      I hope I will finish the new article in Apr!

      刪除