2010年4月3日星期六

【最佳拍檔】曾志偉導演

導演:曾志偉
編劇:黃百鳴
演員:許冠傑、麥嘉、張艾嘉、石天、古嘉露

《最佳拍檔》曾多年號稱全港入場次數最多的電影 (非正式統計),後來多次開拍續集,成為系列式電影。本片係新藝城里程碑,此後與嘉禾及邵氏鼎足而立。當年最佳拍檔系列和嘉禾成龍每每惡鬥連場,大家鬥票房,鬥場面設計,鬥撞壞幾多車,無論誰勝誰負都成全城熱點,電影氣氛熱鬧。

看回電影大橋,係典型兵捉賊片,鬥智式動作場面模仿鐵金剛,連配樂也相似。簡單一句,本片係新藝城版鐵金剛,不過占士邦變成許冠傑飾演鑽石大盜King Kong,再加入光頭神探麥嘉和惡差婆張艾嘉,三人與「白手套」鬥智鬥力。

許冠傑角色與之前一樣懷小聰明兼身手敏捷的型仔,無甚驚喜。配美國回流的台山阿伯光頭神探麥嘉,自稱唐人街最有魅力男士選舉第一名,本性認叻又愚昧,兼顧面子。麥嘉更憑此角奪得香港電影金像獎最佳男主角。兩人一凹一凸,相映成趣。看真一點,兩人行為係大細佬,喜歡追女仔,不專心工作,只求好玩。不願長大,心理保持童心,同現今所稱kidult相似,此類角色易令年青人受落。本來King Kong一角找周潤發飾演,現在看回許冠傑比較似大細佬,新藝城當時真係行運。

兩隻甩繩馬騮梗係要人看管,此重任交給惡差婆一角。張艾嘉在台灣本是典型文藝少女,一到香港,性格大變,化成賀東施(河東師),她似媽媽管教兩個頑皮仔,角色好玩到不得了。King Kong、光頭神探Albert歐和惡差婆賀東詩三人性格突出,疑似三母子同「白手套」鬥法,引起觀眾共鳴,角色深入民心造就系列式電影,情況如黃飛鴻、五福星、開心鬼、肥貓、Mark哥等等,都是人物主導的電影。



註:許冠傑唱《最佳拍檔》及《跟佢做個friend》



舊回應:
歷史狂徒 2009-01-18 08:09
當年可口可樂為「最佳拍檔」出過一些紀念品,如筆記薄等,我都有去換。呢套劇在香港上映時真係好轟動
醒波 2009-01-18 16:22
當年香港人好喜歡入戲院睇戲,上映大片之時,定必是城中焦點。
Lam Lam 2008-12-31 12:22
當年我懷疑全港無乜邊個無睇,當然我都唔例外,可惜後嚟幾集愈嚟愈公式化。
醒波 2009-01-01 19:22
計算當時香港人口,對比票房,真係好多香港人睇,而系列式電影難免公式化。
BS2 2008-12-30 12:04
哈哈! 是我第一齣真真正正在戲院看的電影.
醒波 2008-12-30 23:05
果然係好開始!

4 則留言:

  1. 呢套片雖然看了很多次........但每次看都覺得好正.....特別兩位主角的精彩演出.....超正

    回覆刪除
    回覆
    1. to: JOHN Lai
      本片拍得很精彩的商業片,孖寶式喜劇的經典!

      刪除
  2. 發哥個前未行運 咁都撞唔正拍大片既機會

    回覆刪除
    回覆
    1. to: nic
      係影圈除咗努力,運氣都極之重要!

      刪除